Режим работы

Магазин Пн-Пт 09:00-17:00
Склад Пн-Пт 09:30-15:30
Сб-Нд – вихідні

Многоканальный телефон
Телефон 0800 75 19 18
Каталог электротоваров

Коли «тепла підлога» буває холодною?

Корисна інформація

Тёплый пол DeviСпочатку слід дати визначення поняття «тепла підлога». Отже, «тёпла підлога» – це система підтримки температури поверхні підлоги у приміщенні на комфортному рівні, де є інша система опалення.

Зазначимо, що найпоширенішими «теплими підлогами» є електричні, а також водяні, які підключаються до центральної/місцевої системи опалення. Багато фахівців знають, що з початком кожного опалювального сезону у споживачів, які встановили підлогу з електричним підігрівом, часто виникають питання з експлуатації:

  • У чому причина того, що тепла підлога, яка раніше нормально працювала, стала холодною?
  • Яка причина недостатнього нагрівання підлоги?

Спробуємо розібратися у цих питаннях, зробити висновки та дати практичні рекомендації щодо монтажу, експлуатації та виявлення причин недостатнього нагріву підлоги.

1. Несправність терморегулятора

Це може виявити будь-який спеціаліст-електрик. При цьому терморегулятор не подає на нагрівальний кабель або нагрівальний мат напруга живлення. Причини: вихід із ладу самого регулятора; обрив датчика підлоги, або вимкнений автомат у щитку живлення. Часто встановити точну причину можна самостійно без виклику фахівця.

Порада. Якщо на регуляторі відсутня індикація та світлодіодів, потрібно перевірити, чи подається на нього живлення. Також про проблеми з датчиком підлоги повідомляють:

  • миготливий зелений світлодіод (для терморегулятора DEVIreg 530)
  • повідомлення Err5 Err6 (для терморегулятора DEVIreg 535),
  • написи «обрив датчика...» або «коротке замикання датчика...» (для смартрегулятора DEVIreg Touch).

Якщо ви все перевірили, і терморегулятор видає на виході 220 В, а підігріву підлоги, як і раніше, немає, потрібно далі розбиратися.

2. Обрив нагрівального кабелю

Ця несправність діагностується за допомогою Авометра, Мультиметра або Тестера. Що робити: від клем регулятора потрібно від'єднати тонкий мат або нагрівальний кабель і провести два виміри:

  • перший вимір – між струмопровідними проводами: зазвичай це провідники чорного/коричневого та синього/блакитного кольору. Опір залежить від довжини кабелю або площі мату, і має відповідати значенню, вказаному в каталозі (з допуском +5…-10 %).
  • другий вимір – між екраном кабелю (провідником жовто-зеленого кольору) та з'єднаними разом провідниками коричневого та синього кольору. Даний вимір потрібно проводити на максимальній межі виміру. Прилад повинен показати значення вище 20 МОм. У більшості випадків вимір такого великого опору неможливий і на приладі відображається нескінченність.

Якщо ви все виміряли і все у повному порядку, можна підключати та встановлювати терморегулятор на місце, т.к. із нагрівальною системою проблем немає.
В результаті, що ми маємо: терморегулятор подає на нагрівальний кабель 220 В, кабель має нормальний опір, струм протікає та електроенергія перетворюється на теплову, але нагріву немає. Продовжуємо шукати причину.

3. Трохи теорії

Більшість людей відчувають тепло на поверхні плитки при температурі 26-27 ° С, а температура 24-25 ° С сприймається як «комфортна» (ні тепло, ні холодно). За більш низьких температур з'являється відчуття «холодної» поверхні.

Потужність нагрівальної системи DEVI 130 Вт/м² забезпечує нагрівання поверхні підлоги на 14 °С тепліше за повітря (без урахування втрат тепла вниз). З урахуванням втрат, перепад температур на межі повітря-підлога становитиме 10-11 °С.

Коректна робота системи «тепла підлога» в першу чергу залежить від наявності нормально працюючої системи опалення приміщення. Тобто температура повітря в приміщенні повинна бути не нижче +17 °С. Тільки тоді поверхня підлоги може прогрітися до температури 26-27 °С. Якщо електричне нагрівання підлоги є єдиним джерелом нагріву приміщення, то це вже – не просто «тепла підлога», а система опалення. Вона працює інакше.

Температура, до якої нагрівальний кабель або мат DEVI може нагрівати поверхню підлоги безпосередньо залежить від встановленої потужності кабелю/мату, температури повітря в даному приміщенні, а також теплоізоляції самої підлоги. Терморегулятор із датчиком підлоги дозволяє лише контролювати температуру на встановленому рівні.

Приклад №1. Квартира в будинку без системи опалення:

  • температура повітря на вулиці -5-7 ° С;
  • температура повітря у сусідній квартирі прибл. 0 °С;
  • температура в кімнаті з «теплою підлогою» 10 °С.

У цих умовах підлога відчувається холодною. Хоча насправді, підлога «холодна» тільки за особистими відчуттями, а система «тепла підлога» працює, тепло виділяється – від цього і температура приміщення +10°С.

Приклад №2. Багатоквартирний житловий будинок без увімкненої системи центрального опалення.

Температура повітря на вулиці +5…7 °С, температура повітря у приміщенні знизилася до +15 °С. Включили «теплу підлогу», і через 2-3 години вона все одно «не гріє».

В цьому випадку причини відсутності тепла на поверхні дві: необхідність додаткового нагріву повітря на 2-3°С і висока інерційність самої системи. Необхідно пам'ятати, що плити перекриттів, стіни, плитка, стяжки, меблі охолонули і для нагрівання всього цього потрібен час до доби.

Приклад №3. Балкон

Тут все набагато складніше. Балконна плита, як правило, виготовляється із залізобетону, який дуже добре проводить теплоту. Коли під цією плитою знаходиться вулиця, втрати тепла сягають 80%. Тобто, система "тепла підлога", в принципі, не може гарантувати комфортну температуру підлоги. Але вихід є – встановлення хорошої теплоізоляції (більше 50 мм) у комплексі з установкою нагрівального кабелю з меншим кроком (8-10 см) або електричного нагрівального мату підвищеної потужності (близько 200 Вт/м²).

Висновки

Важливо знати: нагрівальний кабель DEVI або тонкий електричний мат для систем «тепла підлога» або «опалення підлоги», з часом експлуатації не змінює потужності, і не може «менше гріти». Якщо вам здається, що нагрівальна система DEVI стала «слабко» гріти, потрібно шукати зовнішні причини, наприклад: недостатня температура повітря в приміщенні, зниження напруги живлення, погіршення теплоізоляції.

Щоб не переробляти ремонт і не змінювати систему опалення в майбутньому, потрібно дотримуватися рекомендацій по установці кабельних систем, теплоізоляції, а також не намагатися заощадити на нагрівальному кабелі укладаючи його з великим кроком, і вибирати надійного виробника нагрівальних систем.

З питань купівлі та встановлення нагрівального кабелю та матів DEVI звертайтесь до спеціалістів нашого інтернет-магазину за телефонами: (044) 333-46-76, (044) 594-88-48, (0800) 751-918.

18.03.2015
©2011-2019 Profelectro.