Режим работы

Магазин Пн-Пт 09:00-17:00
Склад Пн-Пт 09:30-15:30
Сб-Нд – вихідні

Многоканальный телефон
Телефон 0800 75 19 18
Каталог электротоваров

Кабель або мат: як вибрати нагрівальний елемент для системи "тепла підлога"

Корисна інформація

Ви вирішили встановити систему "тепла підлога", але ніяк не можете визначитися, що краще - кабель або мат. Сьогодні ми допоможемо вам розібратися в їх принципових відмінностях, і ви точно зрозумієте, який нагрівальний елемент найбільше підходить для вашого приміщення.

1. Необхідність підняти рівень підлоги.

Саме цей аспект часто стає аргументом, який переважує чашу терезів на користь мата. Справа в тому, що поверх кабелю обов'язково заливається стяжка завтовшки від 5 до 60 мм. У приміщеннях з низькою стелею таке зменшення простору може стати досить відчутним.

А ось із нагрівальними матами про це можна не турбуватися. Він не вимагає товстого шару стяжки та встановлюється прямо в плитковий клей. Так рівень підлоги піднімається буквально на товщину самого мату. Так само йдуть справи з матами сухої установки, які монтуються безпосередньо під ламінат або паркетну дошку.

Монтаж нагревательного мата Devi

2. Швидкість прогріву

Через товстий шар стяжки над нагрівальним кабелем для повного нагрівання підлоги та приміщення потрібно досить багато часу, від 2 до 10 годин. Але відзначимо, що ця проблема вирішується дуже просто за допомогою терморегуляторів, що програмуються. Ви заздалегідь плануєте режим роботи теплої підлоги. Отже, повертатися з роботи в холодну квартиру вам не доведеться. Крім того, стяжка акумулює тепло, і навіть після відключення системи від живлення ви ще кілька годин відчуватимете приємне тепло.

З нагрівальними матами все навпаки: підлога буде теплою вже через 15-20 хвилин після включення системи, але й остигає вона також швидко. Це гарний варіант для ванної кімнати, де комфортна температура потрібна "тут і зараз".

 

3. Особливості монтажу

Простота укладання – не менш важливий критерій вибору. Вважається, що тут перевагу має мат, з його монтажем може впоратись навіть людина без спеціальних навичок у цій сфері. Але також нагрівальний мат простіше пошкодити, у тому числі при укладанні плитки. Ще один момент: мат проводиться кратним до поділеної площі - 0,5 м2, 1 м2 і т.д. Наприклад, якщо вам потрібно обігріти площу 5,2 м², у вас або залишиться зайвий шматок, або доведеться думати над зменшенням площі обігріву.

Що стосується кабелю, то його монтаж на перший погляд здається складнішим: адже потрібно розрахувати крок укладання. Але це і плюс - ви можете самостійно відрегулювати потужність на м2.

Слід пам'ятати, що нагрівальний мат можна включати через 10-12 днів після закінчення всіх робіт, а з кабель доведеться почекати від 21 до 1 місяця. ми не стали б розглядати цей пункт як перевагу мату, адже різниця досить незначна.

4. Можливість експлуатації в екстремальних умовах

Теплу підлогу встановлюють не лише у житлових будинках та офісних будівлях. Дахи будинків, тротуари, сауни, трубопроводи, гелікоптерні площадки та стадіони – на всіх цих об'єктах використовується система “тепла підлога”. Але в таких екстремальних умовах використовуються лише нагрівальні кабелі, призначені для зовнішньої установки. Якщо тепла підлога потрібна вам для одного з цих об'єктів, мат вам просто не підходить.

Нагревательный кабель Devi

5. Вартість

За багатьма параметрами мат є більш практичним: не потрібно піднімати рівень підлоги, витрачатися на стяжку. Але зручність, як це часто буває, коштує гроші. У середньому за всіх рівних умов нагрівальний мат обійдеться майже вдвічі дорожче.

Як бачите, і мат, і кабель мають свої переваги, які можуть вплинути на ваш вибір. Якому нагрівальному елементу надати перевагу - вирішуйте виходячи з особливостей приміщення.

04.02.2019
©2011-2019 Profelectro.